FTTX چیست و اینترنت FTTX

مقدمه

براساس سند چشم انداز بیست ساله کشورمان در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی که از سال ۱۳۸۴ و در قالب چهار برنامه توسعه پنج ساله می باشد، این هدف گذاری را داشته است که کشورمان در سال ۱۴۰۴ به رتبه اول منطقه تبدیل شود. با عنایت به مصوبات شورای عالی فضای مجازی وبرنامه توسعه هفتم کشور، مبنی بر دسترسی ۸۰ درصد خانوارهای ایرانی به شبکه پرسرعت ثابت تا پایان سال ۱۴۰۴ یعنی ۲۰ میلیون خانوار و ۵ میلیون کسب و کار، باید تحت پوشش اجرای پروژه FTTX گردند.

با توجه به عدم شناخت کافی مردم از پروژه ملی اینترنت FTTX با فیبرنوری، نیاز به آگاهیسازی در سطح جامعه وجود دارد و یکی از موانع، عدم شناخت مردم از مزایای این پروژه بزرگ است و یکی دیگر از موانع موجود هم عدم شناخت دستگاههای اجرایی از اهمیت این پروژه است که باز هم نیاز به تبیین، آگاهی، آموزش و یا حتی استفاده از ظرفیتهای قانونی در این موضوع دارد که استفاده از ظرفیتهای دستگاههای نظارتی هم میتواند در این زمینه کمک کننده باشد.براساس همین عدم شناخت کافی، چندسال گذشته حتی اپراتورهای ارائه دهنده خدمات اینترنت، نگران اجرای این پروژه ها بودند و یکی از موانع اساسی سرعت پیشرفت این پروژه بودند.علاوه بر سهولت دسترسی مردم به عنوان کاربران و استفاده کننده گان سرویس های ارائه شده توسط کسب وکارهای مبتنی بر اینترنت پرسرعت و صاحبان کسب وکار ها، دستگاههای نظارتی مانند سازمان امور مالیاتی کشور و دستگاههای ثبت و احراز صلاحیت مانند سازمان ثبت احوال و املاک کشورکه در حال حاضر تمامی فعالیتهای آنان بصورت برخط و آنلاین انجام میگیرد، در صورت بروز کندی در خدمات ایترنت، نخواهند توانست آنگونه که باید و شاید خدمات خود را به انجام برسانند که باعث بروز مشکلات عدیده ای هم برای مردم و هم برای حاکمیت خواهدبود.

اجرای پروژه اینترنت  FTTXمی تواند این نگرانی ها را تاحد بسیار زیادی کاهش دهد.

براساس پیش بینی کارشناسان، باتوجه به اجرای پروژه اینترنت FTTX که در تمامی کشورها در حال اجراست، به مرور شاهد حذف مخابرات و ارتباطات سنتی و جابگزین شدن سرویس های اینترنتی خواهیم بود. تعطیلی خط تولید دستگاه های سانترال تلفن شرکت پاناسونیک نشان دهنده بروز این انقلاب در صنعت ارتباطات می باشد.

 آشنایی با FTTX

 FTTX، مخفف Fiber to X، یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف شبکه‌های ارتباطی فیبر نوری مختلف استفاده می‌شود که دسترسی به اینترنت پرسرعت و سایر خدمات دیجیتال را به خانه‌ها، مشاغل و سایر مکان‌ها را تسهیل می نماید. با استفاده از کابل‌های فیبر نوری، فناوری FTTX جایگزین زیرساخت‌های سنتی مبتنی بر کابلهای مس می‌شود و اتصالات سریع‌تر، مطمئن‌تر و پایدارتر را ارائه می‌دهد.

 زیرمجموعه پروژه FTTX

زیرمجموعه های پروژه FTTX برخی در BackGrand پروژه اجرا میگردد مانند تجهیز سوئیج ها و مراکز داده و ایجاد ظرفیت برای برقراری ارتباط و ارائه خدمات میباشد که در مراکز مخابراتی و اپراتورهای کشور اجرا شده و یا در حال اجراست.اما ۴ پروژه اصلی در سمت کاربر نهایی درحال اجرا هستند که کاربران و صاحبان کسب و کارها ذینعان آن هستند.

FTTH (Fiber to the Home)

همانطور که از نام آن پیداست، FTTH  با اتصال کابل‌های فیبر نوری به صورت مستفیم به منازل امکان  دسترسی به اینترنت پرسرعت برای استفاده هایی مانند پخش ویدیو، بازی آنلاین، کنترل و نظارت تصویری، استفاده از دستگاههای هوشمند و سایر فعالیت‌های شخصی و حتی اداری  با پهنای باند فشرده را فراهم می‌سازد.

 FTTB ( (فیبر به ساختمان)

منظور ازFTTB اتصال کابل‌های فیبر نوری به ساختمان های اداری و تجاری و مراکزخرید مانند فروشگاههای زنجیره ای و هایپرمارکت ها و یا پاساژ های مرسوم در سطح شهر می باشد.این بستر امکان استفاده از سرویس های اداری و خدمات برخط  هم برای کاربران و هم فروشندگان، هم بانکها و موسسات مالی و سازمانهای اداری و نظارتی فراهم می آورد.که براساس آن کسب و کارها و سازمانهای دولتی و خصوصی میتوانند خدمات یکپارچه ای طراحی و مورد استفاده قراردهند.

 FTTC (Fiber to the Curb)

در پروژه FTTC، کابل‌های فیبر نوری به یک نقطه توزیع در نزدیکی محل کاربر نهایی، متصل میگردد این نقطه یا مرکز توزیع، بشکل پست های مخابراتی آشنا در نقاط مشخص شده در قالب کابیت های کنار کوچه و خیابان و یا ورودی مجتمع های مسکونی استفاده میشودکه از آن نقطه میتوان ارتباط به محل مورد نظر را با کابلهای مسی یا بصورت بی سیم  برقرار کرد.

 FTTN (فیبر به گره)

هماننند  FTTC، FTTN  این پروژه برای مناطق خاصی اجرا میگردد که ارتباط اینترنت پرسرعت را برای اتصال به گره هایی که به استفاده کننده نهایی نزدیک تر است فراهم میسازد و اتصال نهایی میتواند از کابلهای مسی استفاده شود که باعث ایجاد محدودیت در سرعت خواهد بود و به اصطلاح Buttle Neck سرعت اینترنت خواهد بود اما با توجه افزایش سرعت و ظرفیت ارتباط گره های مزبور، تحمل این محدودیت ها مشکل ساز نخواهد بود.

 مزایای FTTX

 سرعت  دسترسی بسیار سریع نسبت به کابل کشی مسی

ایجاد اطیمنان و پایداری و بدون وقفه کردن ارتباط

افزایش امنیت در ارتباطات بدلیل کاهش مخاطرات و قطعی و افزایش سرعت ارتباط

مقیاس پذیری و گسترش پذیری

بلند مدت بودن راه حل

کاهش هزینه ها(بدلیل عدم استفاده از مس)

هزینه های پشتیانی و نگهداری کمتر(عدم استفاده از مس و نداشتن نگرانی باعث افت کیفیت و تعویض آن)

فراهم آوردن امکان استفاده از خدمات و سرویس های High-tech مانند

  فراهم آوردن امکان برگزاری کنفرانس های ویدویی با کیفیت بالا

 آموزش ، سمینار ها وهمایش های تخصصی

حضور در فضاهای مجاری مانند متاورس و برنامه های توسعه آینده

ایجاد بستر مناسب برای پروژه هایی مانند IoT و هوش مصنوعی

و سایر برنامه هایی که نیاز به پهنای باند فشرده و پرظرفیت دارند بدون نگرانی از اختلال در سرعت یا قطعی و تاخیر

جمع بندی

  فناوری اینترنت FTTX شیوه دسترسی و تجربه ما به اینترنت را متحول می کند.تجربه داشتن زیرساخت اینترنت پرسرعت و پایدار، بطور مسلم در حال حاضر الان برای همه تصوری لذت بخش می باشداما تحول اساسی که میتواند تغییر عمیقی در کسب و کار و حتی زندگی های آینده داشته باشد را تنها میتوان با گسترش استفاده از جریان الکتریسه و برق در صنعت و زندگی مردم مقایسه کرد، شاید مهندسان برق در اوایل قرن بیستم تصوری از تاثیر جریان برق و الکتریسته در زندگی و صنعت نداشتند و تنها به روشنایی و گرما و ایجاد حرکت فکر میکردند و لذت میبردند، تصور ایجاد شبکه اینترنت و تاثیر آن در زندگی مردم که بطور مستقیم به برق وابسته است، به همان اندازه برای آن مهندسان میتوانست ممکن باشد که تصور پدیده ها و فناوری هایی که بعد از گسترش و ایجاد اینترنت پرسرعت ایجاد خواهدشد.