پچ پنل

پچ پنل قطعه ای از زیرساخت شبکه است که وظیفه آن برقراری ارتباط بین نود ها یا همان ایستگاه های کاری شبکه با تجهیزات Active شبکه است که در سرور روم ها عموما داخل رک نصب میشود . یا در طبقات مختلف وظیفه برقراری ارتباط بین ایستگاه های کاری با سوئیچ آن طبقه و ارتباط با طبقات دیگر.

براساس کابل مورد استفاده که کابل مسی یا فیبرنوری باشد پچ پنل هرکدام متفاوت خواهدبود. در این نوشتار به پچ پنل کابلهای مسی پرداخته و در نوشتار بعدی سعی خواهیم کرد پچ پنل مربوط به فیبرنوری را بررسی کنیم .

پچ پنل

باید توجه داشت بدون پچ پنل نیز امکان برقراری ارتباط وجود دارد بدین صورت که در انتهای کابل متصل به پریز شبکه کانکتور Rj45 استفاده نمود و کابل مربوط مستقیم به پورت مشخص شده دستگاه مورد نظر مرتبط کرد.اما در صورت بروز تغییرات احتمالی جابجایی این اتصالات براحتی امکان پذیر نخواهد بود. از طرف دیگر با هر نوبت تعویض کابلهای ایستگاه های کاری ممکن است ‍پورت دستگاه سرور یا سوئیچ آسیب ببیند که علاوه بر هزینه بالای تعمیر آن منجر به قطع سرویس دهی شبکه تا زمان تعویض آنخواهد گردید. لذا استفاده از پچ پنل در شبکه ها و سرور روم ها جزو استانداردهای کابل کشی ها ساخت یافته است.

در سالهای اولیه گسترش شبکه های Ethernet و جایگزین شدن کابل شبکه به اصطلاح ستاره ای و استفاده از هاب و سوئیچ ها استفاده از این تجهیزات موضوعی جدید و چالش برانگیز بود و هزینه مدنظر برای خرید این محصولات به نظر زیاد به نظر میرسید.برخی از پیمانکاران اولیه برای این منظور ورقی به ابعاد ۲U آماده میکردند و سپس با ایجاد حفره های با ابعاد مشخص کیستون های شبکه را داخل آن تعبیه می کردد. با توجه به اینکه سرعت شبکه های اولیه در حد ۱۰/۱۰۰ معمولا تعریف میگردید و افت سرعت زیاد محسوس نبود و از طریف دیگه شبکه ها محدود به سوئیچ بوده و استفاده از روتر در شبکه ها و گسترش آن هنوز معنی پیدا نکرده بود این روش مشکلی ایجاد نمیکرد مانند استفاده از کابلهای شبکه و سرسوکت Rj45 برای درست کردن پچ کورد که هنوز هم مرسوم است .و برای مجریان و استفاده کنندگان شبکه،کیفیت کیستون مورد استفاده و حتی شیلد کردن آنها مهم نبود.البته در حال حاضر تولید کننده های تجهیزات شبکه همین کار را بصورت رسمی انجام میدهند که به پچ پنل های unloaded معروف هستند. که عموما کیستون هایی تولید میکنند که کیفیت و استاندارد ارتباطی لازم را داشته و در موارد خاص نوع شیلدشده آن مورد استفاده قرار میگرند. کیستون های تولید شده در هر دو جایگاه مورد استفاده قرار میگرند هم داخل پریز های شبکه در ایستگاه های کاری هم داخل پچ پنل های unloaded.

تفاوت Loaded و Unloaded

علاوه براین مزیت دیگر  Unloaded  که برای صرفه جویی در هزینه ها نیاز نیست ۲۴ یا ۴۸ کیستون برای پرکردن پچ پنل خریداری و نصب گردد،در صورتی که نیاز شبکه در شروع و راه اندازی اولیه مثلا ۱۸ پورت باشد فقط به تعداد  ۱۸ کیستون خریداری و نصب میشود.

اما پچ پنل های loaded پورت شبکه را در درون خود دارند که بر روی آنها نصب شده و کابل شبکه باید به اصطلاح پانچ شود.و درصورت بروز مشکل برای هرکدام از پورت ها ِ باید کل پچ پنل تعویض گردد.

استفاده از هرکدام از این دو مدل بسته به طراحی و اجرای شبکه و کاربرد آن متفاوت است. و البته استفاده از پچ پنل های Unloaded مرسوم تر بوده ودر مراکز داده عموما از این نوع استفاده میشود.

loaded & unloaded patch panel

معمولا در شبکه هایی که گسترش و به روز نگه داشتن آن مهم میباشد مانند سرور روم ها و مراکز داده استفاده از نوع Unloaded توصیه میشود. که اولا در صورت بروز مشکل در هر پورت فقط همان پورت براحتی تعویض گردد. و علاوه برآن طراح ومجری پروژه میتواند برای جبران هزینه و کاهش آن با توجه به بودجه و هزینه پیش بینی شده  که دارد از کابلهای  با Category بالاتر کیستون ها را از Category پایین تر استفاده نموده و سپس بعد از تامین اعتبار  نسبت به جایگزینی کیستون اقدام نماید.

در صورت استفاده از پچ پنل های Unloaded این امکان فراهم میباشد.اما اشتباهی که برخی شبکه کاران در مورد پچ پنل های Loaded انجام میدهند این است که در صورت بروز اشتباه در پانچ کردن کابلها، کابلها را جدا کرده و مجددا از همان پچ پنل استفاده میکنند. این در حالی است که تیغه های ظریفی که کابل در آن پانچ میشود، با هر بار پانچ فاصله بیشتری ایجاد شده و اتصال لازم با کیفیت برقرار نمیگردد. لذا برای کاربردهایی که کیفیت اتصال بسیار مهم است توصیه میگردد یا از نوع Unloaded استفاده شود یا پچ پنل تعویض شده وبرای کاربردهای دیگر در نظر گرفته شود.در شبکه هایی کوچکتر و محدودتر با توجه به بودجه و هزینه اولیه و نیز با توجه به اینکه برنامه توسعه ای ندارند میتوان از پچ پنل Loaded استفاده کرد.

همانند کابل, پچ پنل نیز در Category مخصوص به خود در طبقه بندی نوع کابل ساخته شده قرار میگرند.

طبق توصیه استاندارد براساس Category کابل مورد استفاده کابل پچ پنل را باید در همان Category انتخاب کرد اما در برخی موارد برای پیش بینی توسعه همان گونه که گفته شد میتوان آنرا تغییر داد.

پچ پنل

مشاوره NEO

برای پروژه ای مانند مرکز داده توصیه میگردد محصولات بصورت End2End استفاده شود وبرای همین منظور محصولات NEO با ارائه هر دونوع Patch Panel در category های مختلف ابن امکان را برای مجریان شبکه و مدیران مراکز داده فراهم میسازد که بتوانند تجهیزات خودرا بصورت کامل با محصولات NEO تامین نمایند.برای ارتباط و مشاوره در مورد طراحی شبکه و مراکز داده میتوانید با مشاوران NEO در ارتباط باشید.

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *